Waarom Automatisch Beleggen?

Beleggen doet u om een mooi rendement te behalen of als hobby. U spaart voor uw pensioen of de studie van uw kinderen of kleinkinderen. Ook kunt u beleggen omdat u het spannend vindt en er plezier aan wilt beleven.

Indien u weinig tijd heeft of u wilt niet de hele dag de markten volgen, dan is automatisch beleggen mogelijk wat voor u.

Op die manier kunt u toch meeliften en tegelijkertijd van uw vrije tijd genieten.

U blijft de beschikking houden over uw eigen rekening.

U kunt de mogelijkheid van automatisch beleggen op ieder moment stoppen en een positie eerder of later sluiten.

Geen Emotie

Een andere reden voor automatische beleggen is emotie. Uit recent onderzoek blijkt dat emotie veel rendement kost. Het goed en juist inschatten is een hele tour de force.

Als daar ook nog emoties bij komen kijken, dan is dat zeker voor de particuliere belegger bijna een onmogelijkheid. Het verkeerd inschatten van de markt kost vooral

de particuliere belegger veel geld, veel meer dan tot nu toe was aangenomen.

Steeds opnieuw blijkt dat in tijden van grote onrust de particuliere belegger of te vroeg of te laat uit de markt stapt. Veel beleggers misten de markt van 2014, omdat ze te vroeg uitstapten. En zo zijn er talloze voorbeelden aan te halen over de laatste 15 jaar en ook nog daarvoor!

Zeer weinig handelaren kunnen met succes hun emoties onder bedwang houden.

Geautomatiseerde handelssystemen hebben geen mening en hebben geen emoties – ze houden zich aan een geprogrammeerde reeks regels, ongeacht wat er om hen heen gebeurt, en bieden de discipline en het geduld die nodig zijn voor een meer objectieve en betrouwbare benadering van handelen.

Volledig Automatisch

Geautomatiseerd betekent dat het automatisch wordt uitgevoerd, zonder dat u aan de pc gekluisterd moet zijn om geen rendement te missen.

De handelsstrategieën zijn geprogrammeerd om te reageren op prijsbewegingen en plaatsen orders om een positie te openen en te sluiten. Het enige dat u hoeft te doen, is een strategie activeren en deze zal dag in dag uit worden uitgevoerd totdat u hem deactiveert en het zware werk voor u doet.

U kunt uw prestaties volgen en desgewenst een strategie pauzeren.

Geen Vermogensbeheer

Wij zijn geen vermogensbeheerders. U blijft de baas over uw eigen rekening. U kunt een positie eerder of later sluiten als u dat zelf wenst. U kunt ook de strategie blokkeren of verwijderen danwel pauzeren.

Diversifiëren

Automatische systemen kunnen ook een middel zijn om uw portefeuille te spreiden. Wij erkennen dat beleggen ook een hobby voor u is. U kunt nog steeds handmatig beleggen maar tegelijkertijd een stuk van uw vermogen onderbrengen in automatische systemen.

Belangrijkste kenmerken van automatisch beleggen:

  • Ideaal bij weinig tijd
  • Gemak
  • Flexibel in- en uitstappen.
  • Online inzicht in uw belegging.
  • Deskundigheid

Reactie van een abonnee:

“Automatisch handelen, ideaal als je door een drukke baan niet altijd aan het scherm van je tradingtool gekluisterd wil zitten.

Je eigen emoties niet laten meespelen en het ‘systeem’ laten bepalen wat te doen.

Soms lastig, maar in de loop der tijd heb ik er mee leren leven.

Ik en Satilmis gaan al geruime tijd mee en ik ben vaak genoeg ‘boos’ geworden over de resultaten van het systeem. Laten we maar zeggen dat het niet altijd meezat.

Momenteel loopt het systeem weer prima en zijn er mooie resultaten gehaald (en ook dan is het uiteraard wel zo netjes om Sat de complimenten te geven).

Key bij het volgen van zo’n systeem is om niet per trade te gaan kijken maar over langere tijd. Soms zit het tegen..soms zit het mee, als de winst over langere periode maar goed is.

Dit blijft lastig als onze ‘emoties’ toch elke keer weer naar boven komen drijven.

Ik heb me voorgenomen om niet elk moment weer te gaan kijken wat het systeem uitvoert, of het wel op tijd winst pakt of dat het weer eens totaal verkeerd zit.

Om de zoveel tijd even inloggen en kijken wat het doet is prima.

Tot het moment van schrijven ben ik tevreden over het dax systeem. Ups en downs, maar per saldo gaan we er mooi op vooruit!”
Erik, 21 december 2017

Bron: De Kritische Belegger Forum