Beleggen Met CFD’s

Wij gaan beleggen met CFD’s van ATC Brokers. Bij deze broker heeft u de keuze uit de DAX CFD waarvan 1 punt 10 euro waard is.

Een CFD (Contract for Difference) is feitelijk een contract tussen de belegger en de CFD broker. Dit contract heeft betrekking op een financieel instrument (of de onderliggende waarde). De onderliggende waarde kan bijvoorbeeld een aandeel, een index, valuta of grondstoffen zijn.

Een CFD (Contract for Difference) is een simpele en efficiënte manier om versneld, dus met een hefboom, in te spelen op koersstijgingen of -dalingen. Het grootste nadeel van bijvoorbeeld Speeders is de beperkte handelstijden. Daardoor loopt u het risico dat u de volgende dag met een flink koersverlies geconfronteerd wordt. CFD’s hebben dat probleem niet, omdat de handelsuren van veel producten langer zijn.

Wie een CFD positie inneemt, opent dus een contract met de CFD broker. Door middel van een CFD kan de belegger handelen op de aandelen, indexen, grondstoffen of valuta zonder ze effectief te bezitten.

Door een CFD positie te openen koopt de belegger deze positie dus virtueel. Voordeel is dat hij de de totale som niet dient te te betalen.

De belegger dient wel altijd een minimale dekking op rekening aan te houden. Dit noemt men de “margin” of de borg.  BIj een CFD is deze margin lager dan bij een future.

Voorbeeld: een belegger wil profiteren van de stijging van de DAX en gaat een contract aan met de CFD met grootte 0,1. Dat betekent in het geval van ATC Brokers dat elke punt, 1 euro waard is. Als de stand van de DAX van 10 is en het stijgt naar 20, dan krijgt de belegger het verschil van 10 (20-10) op zijn rekening gestort als hij de positie sluit.

Daalt de DAX van 10 naar 5, dan is er dus een verlies van 5 euro.