Beleggers vrezen nieuwe eurocrisis

Op de effectenbeurs van Frankfurt beginnen de aandelen voornamelijk met koersverliezen. De euro daalt naar een dieptepunt van zeven maanden. En de beer is los op de Europese obligatiemarkten.

In het eerste half uur van de handel verliest de Dax tot 0,9 procent tot 12.752 punten.  Daardoor kwam de beursgraadmeter onder de technische steun op ongeveer 12.800 punten. Uiterlijk hier moet de markt steun vinden – tenminste op basis van de slotprijs. Een doorbraak zou heel negatief zijn, want sinds de herfst van vorig jaar kwam de Dax hier meerdere keren terug.

Obligaties dalen grotendeels

De Europese obligatiemarkt is in mineur. Naar aanleiding van het uitblijven van een regering door de populistische Five Star beweging en de extreem-rechtse Lega is Italië is op weg naar nieuwe verkiezingen. Volgens peilingen zouden deze twee Euro-kritische partijen sterker kunnen opkomen,

Terwijl de Duitse Bunds stabiel blijven, duikelen de obligatiemarkten van Italië en Portugal, maar ook van Spanje. De baanbrekende tienjaarsrente op Italiaanse obligaties steeg met 17 basispunten tot 2,83 procent, het hoogste niveau in bijna vier jaar, voor de Portugese titel, steeg de vergoeding met 25 basispunten tot 2,15 procent. Ter vergelijking: het rendement op de tienjarige Bund was 0,31 procent.

De euro daalt naar $ 1,1586. Dit is het laagste niveau in zeven maanden.

Italië

Na de falende formatie van de regering wordt de situatie in Italië alleen maar erger. De twee falende coalitieleiders, Lega en de vijfsterrenbeweging, eisen het ontslag van president Sergio Mattarella – een constitutionele crisis dreigt.

Over het algemeen maken de markten zich zorgen dat Italië mogelijk het eurogebied verlaat – of dat zelfs Italië in gebreke zou kunnen blijven. Sentix Italexit – een index die de waarschijnlijkheid meet van de exit van Italië uit de eurozone – geeft op dit moment een kans van 11,3 procent. Dit is meer dan twee keer zo hoog als aan het begin van het jaar. De waarschijnlijkheid van een faillissement van Italië wordt momenteel geschat op ongeveer 17 procent.

De gebeurtenissen in Italië zorgden ook voor onzekerheid op de aandelenmarkten . De Dax verloor net geen twee procent tot 12.625 punten. De leidende index van de Milan Stock Exchange daalde tijdelijk naar een dieptepunt van negen maanden met 21.456 punten. De Italiaanse bankindex, FTSE Italia Banche, verloor dinsdag 3,4 procent.

De impliciete volatiliteit op de euro en Europese aandelen zijn echter nog steeds in de buurt van de laagste niveaus in tien jaar. En nadat de aandelenindexen vorige week zijn gestegen, blijft deze ver onder de hoogtepunten van de crisis.

Short positie

Wij hebben met ons systeem de long positie gesloten en zijn gedraaid naar short. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele daling. U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.