DAX blijft zijwaarts

De Duitse beursgraadmeter blijft deze week stil liggen. . In de dinsdag-sessie staat de DAX op 12.991 punten, een stijging van 0,10% op de dag. Op het cijferfront kwam het Duitse voorlopige bbp uit op 0,3%, dicht bij de voorspelling van 0,4%. Het BBP van de eurozone kwam uit op 0,4%, wat overeenkomt met de voorspelling. Het Duitse ZEW-economische sentiment kwam uit op -8,2, zwakker dan de schatting van -8,0 punten.

Het economische sentiment in de eurozone was sterker en verbeterde naar 2,4 punten. Dit verslaat de schatting van 2,0 punten. Op woensdag zullen Duitsland en de eurozone CPI-rapporten uitbrengen ECB-gouverneur Mario Draghi zal spreken tijdens een evenement in Frankfurt.

Er waren geen verrassingen van Duitse en Eurozone BBP-gegevens voor het eerste kwartaal, omdat beide indicatoren binnen de verwachtingen lagen. De gegevens hebben echter tot bezorgdheid geleid, aangezien de Q1-cijfers wijzen op een vertraging – in het vierde kwartaal van 2018 boekten zowel Duitsland als de eurozone een winst van 0,6%. Zullen de economische omstandigheden verbeteren in het tweede kwartaal?

Analisten lijken niet optimistisch, volgens de welbekende ZEW Economic Sentiment-enquêtes. De Duitse indicator noteerde een scherpe daling van -8,2 voor een tweede opeenvolgende maand – de eerste twee op rij dalingen sinds juli 2016. Het cijfer van de eurozone verbeterde tot 2,4, maar een lage cijfer toont zeker niet veel optimisme.

De markten bereiden zich voor op woensdag voor meer zachte cijfers, terwijl Duitsland en de eurozone CPI-rapporten publiceren. Als deze indicatoren hun ramingen missen, kan de euro terrein verliezen. Gouverneur van de Franse Bank, Francois Villeroy de Galhau fronsde de wenkbrauwen na het maken van hawkische opmerkingen over renteverhogingen van de ECB.

Villeroy zei dat de ECB binnenkort extra informatie zou kunnen geven over de timing van een renteverhoging. In haar laatste renteverklaring zei de ECB dat renteverhogingen ‘ver voorbij’ zouden plaatsvinden aan de afronding van het stimuleringsprogramma, dat in september afloopt. Villeroy verklaarde dat ‘ver verleden’ een kwestie van kwartalen zou kunnen zijn in plaats van jaren. Beleggers namen maandag euro’s op na de opmerking van Villeroy, maar de euro slaagde er niet in deze winst vast te houden en eindigde de maandagzitting met kleine verliezen.

Short positie

Wij hebben met ons systeem gisteren de long positie gesloten en zijn gedraaid naar short. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele zwakte.