DAX: erop of eronder

De Duitse beursgraadmeter bouwt de winst vandaag uit. Ons systeem heeft een long positie ingenomen zodat we kunnen profiteren van de stijging.

De Dax pendelt in de middag rond de drempel van 12.600 punten, 0.9 procent of een goede 100 punten hoger dan gisteren. Als de leidende index erin slaagt de hardnekkige technische weerstand met 12.600 / 12.650 punten te overwinnen, is de weg naar boven open.

Vandaag krijgt de leidende index de wind mee van de euro, die is gedaald tot een laagste punt in drie en een halve maand,  $ 1,2065, het laagste niveau sinds medio januari. Samen met goede kwartaalcijfers is dit het recept voor verdere stijgende koersen. Een zwakkere euro helpt bedrijven in Europa, naarmate hun goederen goedkoper worden in de wereldhandel en de exportkansen toenemen.

De vergadering van de ECB droeg echter ook bij aan de zwakte van de euro: Mario Draghi uitte gisteren zorgen over een mogelijke vertraging van de economie van de eurozone. Analisten zien hierin een herbevestiging dat men in Europa niet zo snel hoeft te vrezen voor stijgende rentetarieven.

Hulp komt vanuit de obligatiemarkt. Zo zijn de rendementen op Amerikaanse obligaties met een looptijd van tien jaar opnieuw licht gedaald tot onder de psychologisch belangrijke drempel van drie procent, meest recentelijk op 2,958 procent. Bijgevolg neemt de bijbehorende renteangst licht af.

Van Wall Street wordt in eerste instantie geen hulp verwacht. De Dow Jones-index zal naar verwachting 0,1 procent zwakker zijn op 24.293 punten. Aan het begin van het jaar groeide de Amerikaanse economie sneller dan verwacht. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg in het eerste kwartaal met 2,3% op jaarbasis in vergelijking met het vorige kwartaal. Economen hadden dit gemiddeld slechts met een groei van 2,0 procent verwacht.

Waar ligt de weerstand? 

De Duitse beursgraadmeter is aanbeland bij een belangrijke weerstandzone bij 12.611-12.649 weerstandszone. Die zone vertegenwoordigt de piek van eind februari, gekoppeld aan de recente high die dinsdag is vastgesteld.

Germany 30 chart

Een doorbraak boven die zone zou het idee teniet doen dat we vanaf hier een langere correctie gaan zien. De kans op een verdere daling blijft aanwezig. De low swing van 12.376 is echter een voorloper van een grotere pull-back in Fibonacci-ondersteuning bij 12.177 of 12.065.