DAX: hoe gaat het verder ?

Nu gebeurde het, wat iedereen op een gegeven moment had verwacht. Een scherpe correctie heeft de Dow Jones de op een na hoogste inzinking van het jaar gebracht. Wat wacht ons de komende dagen?

De Dow Jones verloor 3,15% en de Nasdaq Composite 4,1%. Het lijkt er op dat de recente groeivertraging van de wereldeconomie voorspeld door het IMF, een uitwerking heeft op de stabiliteit van de financiële markten.

Het omkeren van rentetarieven in de VS, handelsconflicten, overmatige schuldenlast en door crisis geteisterde ontwikkelingen in Turkije, Brazilië en niet het minst in Italië – zijn al geruime tijd bekend bij de marktspelers. Precies op het moment dat een dergelijke gemengde situatie tot ernstige turbulentie op de beurzen leidde, faalden er dit jaar weer veel crashprofeten. “Mors certa, hora incerta” – de dood is zeker, het uur is dat niet – deze Latijnse wijsheid kan ook uitstekend worden toegepast op de aandelenmarkt.

Er zijn echter ook een aantal positieve aspecten. Deze omvatten vooral de aanhoudende positieve trend in Amerikaanse bedrijfswinsten, de positieve seizoensgebondenheid en de hoop op een impuls van de lopende verkiezingscampagne voor de tussentijdse verkiezingen op 6 november. De presidentiële agenda zal waarschijnlijk een poging bevatten om vóór deze datum overeenstemming te bereiken over het handelsgeschil met China.

Verdere turbulentie verwacht

De vraag blijft hoe de beurzen de komende dagen zullen reageren op de nieuwe technische situatie. Het nu beginnende geschil tussen de Amerikaanse president Trump en de Fed zal waarschijnlijk niet leiden tot kalmte. Dus een typische technische reactie naar boven mag niet te veel geïnterpreteerd worden.

Na de laatste val van de koersen in februari, hadden de wereldwijde beurzen moeite om zich enkele dagen te stabiliseren. Het gevolg was dat het vijf volle maanden duurde voordat de Dow Jones weer op weg was naar zijn groeipad.

In termen van marktvoorwaarden is “veel technisch porselein onlangs gebroken”, zoals blijkt uit de aanhoudende onderbreking van de lange termijn Dax-uptrend sinds begin 2009. Dit is allesbehalve een koopargument.

Dax logaritmisch tien jaar. | Afbeelding: boerse.ARD.de

Het cijferseizoen kan een stabiliserend effect hebben

Echter, aankondiging van het einde van de wereld en de grote crash verwacht door sommige waarnemers lijkt nogal voorbarig. De hoop van veel marktdeelnemers is nu vooral gericht op het rapporteringsseizoen dat in het afgelopen derde kwartaal in Amerika begint. De meeste bedrijven laten prachtige winsten zien. Dit feit is echter waarschijnlijk al grotendeels ingeprijsd in de behaalde koersen , die vooral zullen afhangen van de vooruitzichten van de grote bedrijven.

Niettemin wordt verwacht dat een gestage stroom aangename cijfers in de komende weken een stabiliserend effect zal hebben op de koersen.

Short positie

Wij hebben met ons systeem de long positie gesloten en zijn gedraaid naar short. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele daling.  U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.