DAX: instapmoment nabij

Volgens de verwachting opende Frankfurt hoger en bleef een groot deel van de handelsdag positief gestemd. Pas in de loop van de dag zakte de stemming iets in. Dat was het gevolg van de bearish draaiing van de hoofdcycli, gecombineerd met het bullish worden van de subcycli.

Vanuit deze formatie start de nieuwe beursweek en die levert weinig houvasten op voor de richting tijdens de eerste beursdag. Vermoedelijk is sprake van een tradingrange, zij het dat de neerwaartse druk geleidelijk zal toenemen om vervolgens (einde maandag of begin dinsag) een nieuw instapmoment op te leveren.

Ook de cycli op dagbasis indiceren een nabij instapmoment.

DAX 4 juni 2018

Over de grafiek

De koersgrafiek (wit) toont het koersverloop van de DAX van de afgelopen 4 handelsdagen. Van de vier cycli zie je zowel het historische als het toekomstige verloop (1 dag vooruit).

De mintgroene lijn onderscheidt strategische koopwaardige fases (grafiek onder mintgroen) van verkoopwaardige periodes (grafiek boven mintgroen). De paarse lijn levert een extra tactische tradingindicatie: de grafiek onder paars is koopwaardig, boven paars is verkoopwaardig.

De sentimentcycli zijn berekend op basis van een sentimentindicator. De cycli tonen de trend van het sentiment, berekend over de afgelopen 135 handelsdagen (dus ongeveer 6 maanden).

Door hun diepe wortels in de koershistorie staat het verloop in de komende  4 handelsdagen – met een waarschijnlijkheid van 97% – zo goed als vast.

Anders dan de traditionele technische analyse volgt het koersverloop de indicatoren (de cycli), in plaats van andersom.

Pieter Bos