DAX: is dit slechts een waarschuwing ?

Is dit slechts een waarschuwing of is er meer aan de hand? In Amerika neemt de rente toe en beginnen beleggers alarm te slaan.  De Duitse beursgraadmeter daalt verder. De Dax breidt de verliezen uit tot het middaguur en staat nu dieper in de min dan aan het begin van de handel.

Momenteel markeert de Duitse leidende index zijn dagelijkse dieptepunt op 12.311 punten, een daling van 1,8 procent. Het huidige rapporteringsseizoen voor bedrijven, die in Duitsland op stoom komt , verandert niets aan de stemming.

De verkeerslichten van de effectenbeurzen staan op rood. Gisteren sloot de toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeter Dow Jones met een min van 1,74 procent uit de handel.

In het licht van de stijgende olieprijzen en een bloeiende economie maken beleggers zich steeds meer zorgen over de inflatie. Zoals u weet, kan dit centrale banken aanzetten tot een verhoging van de rente. De obligatiemarkt reageerde al en de rente op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties steeg gisteren naar 3,0 procent . Onlangs hadden verrassend hoge loonsverhogingen in februari de vrees voor inflatie aangewakkerd en ook verliezen op de aandelenmarkt veroorzaakt.

Deze keer is de angstige blik van beleggers in de richting van stijgende olieprijzen. “Tegen de achtergrond van hogere obligatierendementen, zouden de waarderingen op de aandelenmarkt nu opnieuw moeten worden bekeken”, aldus portefeuillebeheerder Thomas Altmann van QC Partners. Aandelen zijn niet bepaald goedkoop en nu vatbaar voor een correctie.

De markten kijken ook uit naar de politieke gesprekken tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn bezoekers uit Frankrijk en Duitsland. De Franse president Emmanuel Macron is momenteel in Washington, waarna Angela Merkel op vrijdag volgt. Kunnen de Europeanen de onvoorspelbare Trump matigen, bijvoorbeeld in het smeulende handelsgeschil?

Een correctie zou waarschijnlijk op een ongelegen moment zijn, deels omdat het bedrijfswinstenseizoen sneller gaat. Toegevoegd aan deze is de rentevergadering van de ECB op donderdag. Er wordt gespeculeerd of de monetaire autoriteiten al informatie aankondigen over een exit uit het huidige QE-programma . Hoewel de ECB, met haar rentecyclus, ver achterloopt bij haar Amerikaanse tegenpartij, de Federal Reserve, moet ze ook uiteindelijk ook overstag gaan.