DAX raakt buiten adem

De kleine voorjaarsrally op de aandelenmarkten begint te haperen. De Duitse beursgraadmeter oogt vermoeid.  Na de recente prijsstijging beweegt de Dax niet langer vooruit. Donderdag zorgde de olieprijs voor roet in het eten.

Het “zwarte goud” zet de opmars voort. Donderdag klommen de olieprijzen met iets meer dan 1,5 procent. Het Noordzee Brent steeg tot $ 74,20 per vat (159 liter). Dit is het hoogste niveau in drie en een half jaar. Dit veroorzaakte vrees voor oplopende inflatie. Volgens Reuters streeft Saudi-Arabië naar een olieprijs van $ 80 tot $ 100 . “Als het beweegt in de richting van 80 dollar en de euro wat terrein prijsgeeft, zou de inflatoire druk kunnen stijgen”, aldus Elwin de Groot, chief investment strateeg van de Rabobank. Veel hedgefondsen gokken op een stijgende olieprijs van $ 80.

De zorgen over de inflatie wogen op de aandelenmarkten. De Dax vond geen duidelijke richting en sloot 0,2 procent lager. Na de recente sprong boven de 12.500-puntenmarkering lijkt DAX buiten adem te raken. Hij heeft geen vooruitgang geboekt gedurende twee dagen.

Hoewel beleggers de geopolitieke risico’s lijken te hebben weggewuifd, zoals het handelsconflict tussen de VS en China en de Syrische crisis. Maar ze smeulen alleen op de achtergrond na en kunnen al snel weer een onderwerp worden. De Dax is technisch “aangekomen bij een T-splitsing”, legde de marktwaarnemers van de indexradar uit. Ofwel de rally van de bearmarkt zal een nieuwe opwaartse trend zijn, ofwel zal het de volgende poot volgen.