DAX sluit met mooie winst

Krachtige rugwind van Wall Street, plus een zwakke Euro – dit is een menu dat goed wordt ontvangen op de beurs. De Dax zet de demarrage in naar de 13.000 punten. De Duitse beursgraadmeter sloot met een winst van 1,05% op 12954,28 punten.

Dax

Dax: aandelenkoers op de beurs Xetra voor de periode intraday

De beurzen in de VS hebben de neiging om goed stand te houden na de sterke winsten van vrijdag. De markt verkeert in een spagaat tussen het het huidige rapporteringsseizoen en de rentetoename in de VS, met onlangs verhoogde inflatie en dus vrees voor rentetarieven, evenals aanhoudende geopolitieke risico’s. Bijvoorbeeld, het handelsgeschil tussen China en de VS is zeker niet van de tafel en op 12 mei zal president Trump moeten beslissen of de VS opnieuw sancties tegen Iran zullen opleggen.

Met nauwelijks te voorziene gevolgen voor de prijs van olie, die alleen vanwege de irriterende kwestie duurt, kende Iran de weg omhoog. Als Iran wordt buitengesloten als een belangrijke leverancier, mist het tot 500.000 vaten olie per dag op de wereldmarkt. Dit in een omgeving waarin het oliekartel Opec en Rusland de productie hoe dan ook kunstmatig beperken en het lijkt er steeds meer op dat ook de toegenomen Amerikaanse productie de opwaartse krachten niet kan vertragen. Momenteel kost een vat North Sea Brent meer dan $ 75, de hoogste stand sinds 2014. De prijs van US light oil WTI neemt ook toe en kost meer dan $ 70.

Omdat olie in dollars wordt verhandeld, zal de vraag naar dollars waarschijnlijk ook stijgen. Een ander stuk mozaïek om de huidige zwakte van de gemeenschappelijke valuta uit te leggen. Dit wordt momenteel voornamelijk bepaald door het rentevoordeel van de Amerikaanse valuta, dat aanzienlijk is. Tien-jaars Bunds opbrengst 0,53 procent, Amerikaanse effecten van dezelfde duur bijna 3,0 procent.

Fundamenteel moet ook de euro aan waarde inleveren., zoals blijkt uit de huidige gegevens over Duitse industriële orders. De grootste economie in de eurozone had namelijk maart een verrassende daling van de nieuwe orders met 0,9 procent opgelopen. Deskundigen hadden een lichte stijging verwacht. Het was al de derde achtereenvolgende afname, de laatste keer in 2015. Op het dieptepunt van de dag zakte de euro naar $ 1,1902 en is momenteel slechts iets hoger.

DAX Long

Wij hebben met het systeem vanochtend een positie ingenomen op te profiteren van de stijging.