DAX: stilte voor de storm ?

Wat gaat de Duitse beurs doen? Stieren en beren hebben elk goede argumenten aan hun zijde, dus het is niet makkelijk voor beleggers. De stieren hadden een morele overwinning op maandag.  De beursgraadmeter maakte in de loop van de dag de verliezen goed en sloot met een winst van 0,3 procent op 12.572 punten.

Dax

Dax: aandelenkoers op de beurs Xetra voor de periode intraday

Tot grote vreugde van de technische analisten ligt de slotkoers van de index dicht bij het dagelijkse hoogtepunt op 12.588 punten, wat spreekt voor een hoge relatieve sterkte. Het dieptepunt werd gezet op 12.466 punten.  In de komende dagen zal de cijferregen voor meer beweging zorgen en zal het bepalend zijn voor de richting van de DAX.

De onmiddellijke economische vooruitzichten worden zelfs nog steeds als optimistisch beoordeeld. Zo heeft bijvoorbeeld exportafhankelijke Duitse machinebouw, een belangrijke industrie in Duitsland, de groeiprognose voor het lopende jaar verhoogd van drie naar vijf procent. In 2017 behaalde de industrie een stijging van 3,9 procent.

De markt verwacht dat deze week niet alleen maar verder kwartaalberichten, maar kijkt ook naar de komende besprekingen tussen Donald Trump en de Franse president Macron die bezoek is in Washington. Bondskanselier Merkel wordt binnenkort verwacht in het Witte Huis. Beleggers hopen dat de trans-Atlantische handelsgeschillen worden bijgelegd.

Renteangst

Daar tegenover staat de angst voor een stijgende rente door de oplopende olieprijs.  De markt verwacht momenteel nog twee renteverhogingen voor het lopende jaar, nadat in maart al een renteverhoging was aangekondigd. Een vat North Sea Brent kost momenteel meer dan $ 74. Olie kost momenteel net zoveel als de laatste keer aan het einde van 2014.