Euforie kan Dax-rally doden

De Duitse toonaangevende beursgraadmeter index won 1,4 procent in de voorgaande week. Dat is de zevende opeenvolgende week met een plus – de langste reeks in 17 maanden. De grootste bedreiging voor de markt zijn nu arrogante beleggers die denken dat het zo maar door gaat. Opkomende euforie kan de huidige Dax-rally doden.

Tegen deze achtergrond zijn dagen zoals vandaag, wanneer dingen niet zo goed gaan in de Dax, bijzonder belangrijk. Ze temperen de verwachtingen en laten zien dat de weg naar het hoogste punt ooit (13,597 punten) geen rechte lijn is.

De Dax heeft het vandaag al twee keer een paniekprikker gehad. De voorlopige dagelijkse top is 13.015 punten, wat lager is dan de meest recente highs op 13.033 / 13.034 punten op vrijdag en donderdag.

Op korte termijn lijkt het erop dat het deksel erop staat. Hoewel de andere Dax vooruitzichten na de uitbraak over de belangrijkste zone op 12.700 punten vrij positief zijn.Ook op Wall Street is het technische beeld onlangs weer opgefleurd, nadat de belangrijke 200-daagse lijn werd doorbroken in de S & P 500 en de Dow Jones.

De drijvende kracht van de huidige beweging is de Russell 2000-index. De Amerikaanse smallcaps-index ligt slechts een paar punten onder het hoogste punt ooit van 23 januari. De Russell 2000 AD-lijn bereikte onlangs een hoogste punt ooit en gaf een duidelijke indicatie van de marktbreedte van de huidige stijging.

Beleggers moeten echter de tienjaars rente in de VS in de gaten houden, die momenteel oploopt tot 2,98 procent. De kans op een vierde renteverhoging door de Fed in december is recentelijk gestegen tot een nieuw record (42,8 procent).

Vanuit een middellange termijn oogpunt zou de oplevende euro het feest op de Europese aandelenmarkten ernstig kunnen verstoren. Sinds donderdag gaat het met de Europese gemeenschappelijke munt weer constant bergopwaarts.

Aan het begin van de week blijft de Europese gemeenschappelijke valuta stijgen tot $ 1,1989. De euro handelt dus net zo hoog als een week geleden, maar op dat moment was de Duitse leidende index net iets minder dan 200 punten lager.

Beleggers moeten ook de verdere ontwikkelingen in Italië in het oog houden. Daar zijn de partijen nog steeds in onderhandeling over een kandidaat voor de functie van toekomstige premier. Tot nu toe zijn marktdeskundigen echter van mening dat het risico van nieuwe verkiezingen vrij laag is.

Grondstoffenmarkten blijven zich concentreren op de olieprijzen. De prijzen voor Brent en WTI blijven aan het begin van de week weg van hun recente hoogtepunten. In de voorgaande week bereikten de prijzen van de twee belangrijkste ruwe oliesoorten ter wereld, na de terugtrekking van de VS uit het nucleaire akkoord van Iran, hun hoogste niveau sinds eind 2014. De goudprijs kan zijn recente winst verdedigen en handelt momenteel op $ 1.321 per troy ounce.

Long positie

Het systeem blijft long op de DAX, dat wil zeggen dat we mee willen liften op een stijging van de Duitse beursgraadmeter. U kunt signalen ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.