Euro houdt DAX in toom

De Duitse beursgraadmeter klom in de ochtendsessie boven de 13.000 punten maar al gauw kwam de klad erin. Het herstel van de euro beperkt de stijging van de DAX.  De Europese gemeenschappelijke valuta vond de weg omhoog en brak opnieuw de $ 1,19. De inflatiegegevens uit de VS gaven een nieuw elan, die volgens verwachting waren. 

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in april net zo sterk als in meer dan een jaar, 2,5 procent hoger dan in dezelfde maand van vorig jaar. Experts hadden dit resultaat verwacht, nadat de inflatie in maart 2,4 procent was. De reden voor de hoge inflatie was de hogere benzineprijs. De euro heeft de afgelopen drie weken meer dan vier cent verloren.

De kleine opleving van de euro zorgt voor een vertekend beeld van de koopgedrag op de Duitse aandelenmarkt. De koerswinsten brokkelen af. In de vroege namiddag citeerde de Dax vrijwel onveranderd, nadat hij tijdelijk met 0.7 procent was gestegen naar 13.027 punten. Dit is het hoogste niveau sinds eind januari.

Beleggers waren zelfs voorzichtiger op andere Europese beurzen. In Parijs, Madrid en Wenen waren er lichte verliezen tot het begin van de middag. In Milaan daalde de leidende index zelfs meer dan één procent. Het vooruitzicht van een coalitie tussen de extreem-rechtse Lega Nord en de populistische vijfsterrenbeweging maakt beleggers nerveus. De Europese EuroStoxx50 verliest 0,5 procent.

Long positie

Het systeem zit long op de DAX, dat wil zeggen dat we mee willen liften op een stijging van de Duitse beursgraadmeter.