Category:

Analyses

Dit is de voorbode van de grote crash

oktober 11th, 2018 by

De wereldwijde ineenstorting van de aandelenmarkten in de afgelopen 24 uur luidt een dramatisch moeilijkere tijd in. Het is een giftige cocktail die het laatste tijd aan de beleggers werd geserveerd.

Het was als een trek. De prijzen op de aandelenmarkten ‘s nachts zakte dramatisch wereldwijd: De verkoop begon in Europa , daarna volgde de loop barometer van de Amerikaanse Wall Street en ten slotte de grote toonaangevende beurzen in Azië . De Amerikaanse president Donald Trump verwijt de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten. En op de markten gaat het al fabelachtig om een ​​”zwarte woensdag”.

Hoe U Van € 50.000 Naar € 400.000 Kunt Gaan In Drie Jaar

Is dit de startschot voor de grote crash? Nog niet meteen. Maar dit zijn de eerste, angstaanjagende dreigementen op de markten voor een dramatisch moeilijkere tijd in de komende een tot twee jaar.

Op het eerste gezicht lijkt dit alles niet samen te vallen: de Amerikaanse Dow Jones-index daalt met meer dan drie procent, hoewel de Amerikaanse economie momenteel beter presteert dan in vele decennia. Slechts een paar dagen geleden werd bekend dat de werkloosheid op het laagste niveau is sinds de oorlog in Vietnam.

Maar het uitzicht achter de prachtige façade laat zien dat overal verkruimeling is. Het Internationaal Monetair Fonds heeft net zijn mondiale groeiprognose omgekeerd en dit onder meer gerechtvaardigd door de handelsoorlogen op initiatief van Trump en de groeiende kapitaalvlucht uit de opkomende markten.

Daarbij komt nog de sluipende terugkeer van de inflatie en de snel oplopende rentetarieven in de VS , die recentelijk ook zijn weerspiegeld in de snelle stijging van de Amerikaanse staatsobligatierendementen. Bovendien beginnen beleggers steeds meer te beseffen dat de belastinghervorming van Trump, die wordt gefinancierd met tientallen miljarden dollars aan schulden, een dure vreugdevuur is.

Het is dus een giftige cocktail die het laatst werd geserveerd aan beleggers die deelnemen aan de negenjaarlijkse beursfeest. En dat, nadat de centrale banken investeerders in een wilde waanzin hebben gebracht met een unieke manipulatie van de markten in de afgelopen jaren: door de markten te overspoelen met goedkoop geld, hebben ze bijna alle activa, van aandelen tot oldtimers, ongeacht toenemende risico’s op recordniveau.

Het algemene beeld is dit: de waarde van de mondiale aandelen- en kredietmarkten heeft de wereldwijde economische productie ruimschoots overtroffen, meer dan het dubbele, een ongekende waarde. Dit verklaart ook waarom de markten zich zo zorgen maken over de stijgende Amerikaanse rente: deze verhogen de toch al extreem hoge schuldenlast van veel bedrijven en staten en vertragen de economie .

De kans dat de Federal Reserve er in slaagt de oververhitte Amerikaanse economie zacht te landen, is bijna nul. Dit toont alleen een blik in de geschiedenisboeken. De gevolgen zullen aanzienlijk zijn. Op een gegeven moment – misschien in een goed jaar, maar misschien zelfs eerder, bedreigt een drastische crash de VS en uiteindelijk de wereldeconomie.

Met het einde van het ultraruim monetair beleid trekken de centrale banken de basis terug van hun zelfopgelegde opleving. Dit wordt nu ook bewust van de investeerders. Na jarenlang verdoofd te zijn, zien ze nu de risico’s weer duidelijker.

De nervositeit is terug – en investeerders trekken zich terug uit de meest riskante hoeken van de financiële markten: extreem gehypte technologiebedrijven, zeer cyclische luxeactiva, hooggespannen zakelijke en soevereine schulden en opgeblazen cryptocurrencies.

Het enge: normaal gesproken trekken beleggers zich in zulke tijden terug in de veelgeroemde ‘veilige havens’, zoals goud en Amerikaanse staatsobligaties. Beide konden echter niet veel baat hebben bij de mentaliteitsverandering die in vakjargon ‘risk off’ wordt genoemd. Integendeel, de prijzen van Amerikaanse staatsobligaties zijn de afgelopen dagen sterk gedaald. En zelfs tijdens de grootste uitverkoop op woensdag stegen ze slechts licht, net als de goudprijs.

Beleggers geloven dat de grootste feest op de financiële markten ten einde is. Vooral omdat de hoofdbarman – de Federal Reserve – niet langer achter de toonbank staat.

Short positie

Wij hebben met ons systeem de long positie gesloten en zijn gedraaid naar short. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van de daling.  U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.

DAX: hoe gaat het verder ?

oktober 11th, 2018 by

Nu gebeurde het, wat iedereen op een gegeven moment had verwacht. Een scherpe correctie heeft de Dow Jones de op een na hoogste inzinking van het jaar gebracht. Wat wacht ons de komende dagen?

De Dow Jones verloor 3,15% en de Nasdaq Composite 4,1%. Het lijkt er op dat de recente groeivertraging van de wereldeconomie voorspeld door het IMF, een uitwerking heeft op de stabiliteit van de financiële markten.

Het omkeren van rentetarieven in de VS, handelsconflicten, overmatige schuldenlast en door crisis geteisterde ontwikkelingen in Turkije, Brazilië en niet het minst in Italië – zijn al geruime tijd bekend bij de marktspelers. Precies op het moment dat een dergelijke gemengde situatie tot ernstige turbulentie op de beurzen leidde, faalden er dit jaar weer veel crashprofeten. “Mors certa, hora incerta” – de dood is zeker, het uur is dat niet – deze Latijnse wijsheid kan ook uitstekend worden toegepast op de aandelenmarkt.

Er zijn echter ook een aantal positieve aspecten. Deze omvatten vooral de aanhoudende positieve trend in Amerikaanse bedrijfswinsten, de positieve seizoensgebondenheid en de hoop op een impuls van de lopende verkiezingscampagne voor de tussentijdse verkiezingen op 6 november. De presidentiële agenda zal waarschijnlijk een poging bevatten om vóór deze datum overeenstemming te bereiken over het handelsgeschil met China.

Verdere turbulentie verwacht

De vraag blijft hoe de beurzen de komende dagen zullen reageren op de nieuwe technische situatie. Het nu beginnende geschil tussen de Amerikaanse president Trump en de Fed zal waarschijnlijk niet leiden tot kalmte. Dus een typische technische reactie naar boven mag niet te veel geïnterpreteerd worden.

Na de laatste val van de koersen in februari, hadden de wereldwijde beurzen moeite om zich enkele dagen te stabiliseren. Het gevolg was dat het vijf volle maanden duurde voordat de Dow Jones weer op weg was naar zijn groeipad.

In termen van marktvoorwaarden is “veel technisch porselein onlangs gebroken”, zoals blijkt uit de aanhoudende onderbreking van de lange termijn Dax-uptrend sinds begin 2009. Dit is allesbehalve een koopargument.

Dax logaritmisch tien jaar. | Afbeelding: boerse.ARD.de

Het cijferseizoen kan een stabiliserend effect hebben

Echter, aankondiging van het einde van de wereld en de grote crash verwacht door sommige waarnemers lijkt nogal voorbarig. De hoop van veel marktdeelnemers is nu vooral gericht op het rapporteringsseizoen dat in het afgelopen derde kwartaal in Amerika begint. De meeste bedrijven laten prachtige winsten zien. Dit feit is echter waarschijnlijk al grotendeels ingeprijsd in de behaalde koersen , die vooral zullen afhangen van de vooruitzichten van de grote bedrijven.

Niettemin wordt verwacht dat een gestage stroom aangename cijfers in de komende weken een stabiliserend effect zal hebben op de koersen.

Short positie

Wij hebben met ons systeem de long positie gesloten en zijn gedraaid naar short. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele daling.  U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.

Dax komt niet op stoom

september 26th, 2018 by

De Dax beweegt nauwelijks, ook omdat de meeste beleggers hun kruit droog houden in aanloop naar het rentebesluit van de Fed.  Er is een ingetogen sfeer op de beursvloer.

Over het algemeen beweegt de Duitse leidende index binnen een nauwe bandbreedte. De dag hoog was 12,395 punten vroeg in de ochtend, de dag laag op 12,337 punten. Sindsdien is de index aan het wegkwijnen.

Beleggers hebben dus een vergelijkbaar beeld als in de voorgaande dagen. De aandelenmarkten over de hele wereld wachten met spanning op de rentebeslissing van de Amerikaanse Federal Reserve – en tegen die tijd houden ze hun kruit droog. Ook op Wall Street is er weinig beweging.,op de Aziatische markten was wel enige vuurwerk.

Vanaf 20:00 CET zal Fed-voorzitter Jerome Powell het rentebesluit van de Fed bekendmaken. Het is van cruciaal belang hoe de toekomstige rente van de monetaire autoriteit er in de toekomst uit zal zien . De markten verwachten dat de belangrijkste rentevoet zal stijgen tot tussen de 2,00 en 2,25 procent. Het zou de derde renteverhoging dit jaar zijn, een andere in december wordt ook als waarschijnlijk beschouwd.

“Er zijn tekenen dat de Amerikaanse economie nog steeds op een paar meer renteverhogingen verwerken kan : het consumentenvertrouwen ligt dicht bij all-time highs, de economie sterk groeit en de arbeidsmarkt is booming”, schreef Commerzbank analist Esther Reichelt in een reactie.

Short positie

Wij hebben met ons systeem de long positie gesloten en zijn gedraaid naar short. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele daling.  U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.

DAX weer boven de 12.000

september 10th, 2018 by

Na een zwakke start heeft de DAX al vrij snel zijn kracht hervonden. De beursgraadmeter heeft zelfs het psychologisch belangrijke cijfer van 12.000 punten heroverd. De hogere futures op de Amerikaanse beurzen stuwden het sentiment.

Commerzbank neemt het voortouw – dankzij voormalig Deutsche Bank-topman Josef Ackermann. Hij voedde oude overnamespeculaties. In een interview met het persbureau Bloomberg zei hij dat grote Europese banken fusies moeten gebruiken om te reageren op het ‘America First’-beleid van Trump.

Dax-gevaar slechts 200 punten verwijderd

Charttechnisch georiënteerde analisten blijven gealarmeerd. “Het is erg rustig, zelfs op de beursvloer in Frankfurt, maar het kan de beruchte stilte voor de storm zijn”, zei marktanalist Jochen van CMC Markets. “Op de huidige niveaus is de Dax niet al te comfortabel, want alleen zo’n 200 punten lager is een belangrijk gebied .”

Martin Utschneider, technisch analist bij private bank Donner & Reuschel waarschuwt: Het gebied rond de 11.800, waar de Dax in de afgelopen is niet alleen een belangrijke steun, maar ook de regio waar de lange termijn opwaartse trend sinds 2009 loopt “. De 11.800 puntteken was dus “zeer belangrijk” voor de lange-termijn grafiek beeld. Stanzl CMC Markets spreekt ook tot nu toe alleen van de “stilte voor de storm” als de Dax de 12.000 punten niet snel kon heroveren.

Long positie

Wij hebben met ons systeem de short positie gesloten en zijn gedraaid naar long. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele stijging. U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.

 

DaX: hoop op een ommekeer dinsdag

augustus 13th, 2018 by

Na de “Black Friday” staat de Dax verder onder druk. Vanuit een statistisch oogpunt is er echter een goede kans op een echte ommekeer op “Turnaround Tuesday“.

De statistieken zijn duidelijk: een eerste uitverkoop op “Black Friday” wordt vaak gevolgd door een tweede na het weekend. Dit komt vooral door de particuliere beleggers, die – onrustig door de berichtgeving in de media – in paniek raken en verkopen.

De handelsdag met de beste signalen voor een positieve sentimentverandering is en blijft dinsdag. Vaak gebruiken de pro’s na dalende prijzen op vrijdag en maandag dinsdag voor re-entry – de markt is aan het opduiken. Vandaar de bijnaam ” Turnaround Tuesday “.

De beste dag van de week om te beleggen is dinsdag. Van de 16 dinsdagen van dit jaar is de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500, 14 maal gestegen en leverde tezamen een rendement op van 9%. De andere dagen van de week leverden aanzienlijk minder winst op.

Is het ergste achter de rug?

Tot dusver lijken de markten dit vertrouwde patroon te willen volgen: de Dax komt na de daling van twee procent op vrijdag aan het begin van de week, aanvankelijk onder druk. Tot 12,323 punten, het daalt in de vroege handel. De eerste test van de belangrijke steun boven 12.300 punten was dus positief.

Tegen de middag kan de Dax een deel van deze verliezen goedmaken, de voorlopige daghoogte is 12.380 meter. Maar alleen het sluiten van de gigantische gat op 12.424 punten zou de grootste druk van de Duitse beursgraadmeter wegnemen.

De 12.000 moet houden!

Als de Dax, onder de 12.300-punt zakt dan is er nog steun te vinden op 12.000 punten, op de steunlijn van de negenjarige opwaartse trend van de huidige bull markt. “Het zou zeer fataal zijn als deze steun zich niet houdt”, aldus de technische analisten van HSBC Trinkaus.

De relatieve zwakte na de neerwaartse beweging vanmorgen suggereert dat “de laag” van de huidige beweging nog niet bereikt is Hoewel een gap-closing in het bereik van 12,420 / 30 punten niet kan worden uitgesloten, is het ook denkbaar om direct in het bereik 12,280 / 90 punten te gaan.

Bullish is het korte-termijngrafiekbeeld opnieuw ten noorden van 12.470 tot 12.500 punten. Tot die tijd blijven de neerwaartse risico’s domineren.

Short positie

Wij hebben met ons systeem de long positie gesloten en zijn gedraaid naar short. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele daling.  U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.

DAX: de stieren vertrouwen het nog niet

juli 6th, 2018 by

De toonaangevende Duitse beursgraadmeter komt amper van zijn plaats. De douane-confrontatie tussen de VS en China is begonnen. Maar de beleggers op de Duitse beurs laten dat relatief koud. De Dax blijft op het niveau van de vorige dag.

In de Verenigde Staten werden in juni 213.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat was iets meer dan verwacht. Economen hadden slechts een toename van 195.000 banen voorspeld. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,2 procent. Verrassend genoeg steeg de werkloosheid echter tot 4,0 procent.

Dow worstelt met de 200-daagse lijn

De cijfers gaven Wall Street een korte boost voorbeurs. De futures werden licht positief. Al met al is het echter onwaarschijnlijk dat de Dow er niet uitkomt. Op donderdag was de US Blue Chip Index 0,7 procent gestegen, waarmee de belangrijke 200-daagse lijn van 24.344 punten werd overwonnen.

De Dax draaide kort naar de plus, maar komt nu weer ter plaatse. Beleggers zijn verscheurd. Aan de ene kant hopen ze op een beperking van de Amerikaanse tarieven voor Europese auto’s. Aan de andere kant escaleerde het tariefgeschil tussen de VS en China. Nadat de Amerikaanse tarieven op Chinese invoer van goederen ter waarde van $ 34 miljard in werking waren getreden, keerde de regering in Beijing terug met vergelijkbare tegenmaatregelen.

Puur technisch gezien is de 12.500er zone belangrijk: Hierboven de is de weg vrij naar 12.600 tot 12.650 punten. Onder 12.500 punten, aan de andere kant, moet een andere drift in het bereik van 12.420 / 30 punten worden verwacht, mogelijk lager.

Short positie

Wij hebben met ons systeem de long positie gesloten en zijn gedraaid naar short. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele daling.  U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.

DAX vlakbij steun

juni 25th, 2018 by

De tegenwind voor de Duitse aandelenmarkt blijft hevig. De beursgraadmeter zakt verder weg.

De Duitse referentie-index beweegt zich ook ‘s middags bij dagelijkse dieptepunten op 12.361 punten en verliest meer dan 1,7 procent. Met uitzondering van de cosmeticagroep Beiersdorf (die voorheen onder druk stond door een verandering aan de top van het bedrijf), zijn alle Dax-waarden laag. De index is dus nog steeds onderweg naar beneden. Sinds hij een week geleden op vrijdag op 13.170 punten stond, heeft het nu bijna 700 punten verloren.

Ontwikkelingen tijdens het weekend verhoogden de vrees voor hogere spanningen in de handel. Volgens de media zouden Amerikaanse autoriteiten regels kunnen opstellen die bedrijven met een meer dan 25% Chinees eigendom zouden verbieden Amerikaanse bedrijven over te nemen die zich in “industriële significante technologieën” bevinden. De dreiging van de Amerikaanse president Trump om 20% -tarief op EU-auto’s te heffen en de mogelijke wraakactie van de EU heeft ook de onzekerheid vergroot.

Zolang de index niet boven het slotkoersniveau van vrijdag op 12.580 punten komt, blijft de richting nog steeds omlaag. Het technisch beeld voor de stieren verbetert boven de 12.615 / 20 punten.

Tot die tijd blijven de neerwaartse risico’s in de komende uren en dagen duidelijk domineren. De volgende opmerkelijke grafiekondersteuning is slechts in het bereik van 12.300 tot 12.315 punten.

Short positie

Wij hebben met ons systeem de long positie gesloten en zijn gedraaid naar short. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele daling.  U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.

DAX met plus het weekeinde in ?

juni 22nd, 2018 by

Na de zware verliezen van de vorige dag is de DAX op weg naar een groene slot. Er kan echter geen sprake zijn van een ommekeer, omdat geopolitieke risico’s recentelijk dramatisch zijn toegenomen. De Duitse beursgraadmeter levert na de opening van Wall Street alweer wat in.

De markt wordt gedreven door de verrassende verbetering van het ondernemingsgevoel in de eurozone. De door het Markit Institute opgehaalde inkoopmanagersindex steeg met 0,7 punten tot 54,8 punten. Het is de eerste stijging in de opvallende indicator na vier opeenvolgende dalingen. De barometer staat dus duidelijk boven de 50, een teken van groei.

Goed nieuws ook uit Griekenland, waar de eurogroep heeft besloten Griekenland uit het infuus te halen. Hierdoor kan het land opnieuw lenen op de kapitaalmarkt. Het handelsgeschil met de Verenigde Staten en de dreiging van het breken van de regerende coalitie in Berlijn als er geen overeenstemming over de behandeling van immigranten wordt bereikt op de Eurotop later deze maand is als een zwaard van Damocles boven de markten.

Het handelsconflict met de VS en de vluchtelingenproblematiek vergiftigen op dit moment het klimaat op de aandelenmarkten omdat ze aanzienlijke onzekerheid veroorzaken. Deze onvoorspelbaarheid zet de koersen verder onder druk. Dit geldt des te meer omdat de DAX nu ook een gehavend technisch beeld heeft.

Short positie

Wij hebben met ons systeem de long positie gesloten en zijn gedraaid naar short. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele daling.  U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.

 

DAX: herstel kan kortstondig zijn

juni 20th, 2018 by

De beurzen zijn wereldwijd hersteld na de recente zwakte. Is dit van korte duur?  De DAX tikte gisteren even de 12,611 index waarna een herstel optrad. Een weerstand ligt op 12,863, de  61.8% Fibonacci retracement. Pas boven dit niveau verbetert het technisch herstel.

Bron: Joshua Mahony

Long positie

Wij hebben met ons systeem de short positie gesloten en zijn gedraaid naar long. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele stijging. U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.

Zomerrally DAX op komst ?

juni 13th, 2018 by

De Duitse beursgraadmeter beweegt zich nu weken in een zijwaartse trend. Zal de markt in de zomer uitbreken ?

Hoewel de vrees voor politieke ontwikkelingen in Italië is afgenomen, willen de beurzen in Duitsland eenvoudigweg niet uitbreken. Het cijfer van 13.000 Dax-punten lijkt op dit moment een zware weerstand voor de Duitse leidende index.

Toegegeven, het aantal beleggers dat de blue chip barometer in neerwaartse richting ziet, is aanzienlijk afgenomen. Maar de stemming van de aandeelhouders herstelt slechts moeizaam – en wordt nog steeds gekenmerkt door grote neerslachtigheid. Het resultaat: tweederde van de beleggers zijn momenteel onbeslist en willen wachten op verdere ontwikkelingen op de beurzen voordat ze nieuwe investeringsbeslissingen nemen. Dit wordt aangegeven door de resultaten van de Handelsblatt-enquête over het huidige beurssentiment.

Elke week worden meer dan 2.300 beleggers gevraagd hoe zij de situatie op de aandelenmarkten beoordelen. De resultaten worden beoordeeld door Stephan Heibel, eigenaar van het analysehuis Animusx. Zijn voorspellingen voor de ontwikkeling van DAX moeten richting geven. De tijdshorizon is hier belangrijk: het sentiment geeft de volgende dag geen informatie over de mogelijke richting van de markt en zelden over de komende week, maar waarschijnlijk over de komende vier tot twaalf weken.

DAX stemming 13 juni 2018

Uit de stemmingsindicator blijkt dat 49 procent van de ondervraagden een zijwaartse beweging verwacht.

“Er zijn veel aanwijzingen voor een rustige zomer,” Heibel interpreteert de huidige stemming van beleggers in de Duitse beurs – “. … afhankelijk van wat je bedoelt met, rustig” en voegt toe

“Als een belegger schommelingen in de DAX van plus / minus zeven procent kan bestempelen als een rustige markt dan zijn de komende maanden vredig. “Echter, als je nerveus bent bij elke nieuwe Trump Tweet als het einde van de wereld dan zou het nu een goed moment zijn om een aantal aandelen af te stoten,” is zijn advies.

De resultaten van de huidige evaluatie in detail: slechts 27 procent (minus 16 procentpunten) beschouwt de huidige Dax-ontwikkeling momenteel als een neerwaartse impuls, maar neemt nu 49 procent (plus 15 procentpunten) aan van een zijwaartse beweging. Daarnaast ziet 38 procent (plus acht procentpunten) van de respondenten hun verwachtingen van de vorige week als nauwelijks vervuld.

Net zo veel, zegt 38 procent (plus één procentpunt) dat hun verwachtingen grotendeels zijn gehaald. Verbazingwekkend is dat met 19 procent (minus zes procent) het nog steeds extreem grote aantal van degenen die door de huidige ontwikkeling op de verkeerde voet werden gepakt. “De onzekerheid bij beleggers vertoont dus een extreem hoog niveau, zoals gewoonlijk gebeurt in verband met een bodemgebied op zijn minst op de korte termijn in de DAX”, zegt Heibel.

Met het op de achtergrond raken van de Italiaanse crisis, stijgt het vertrouwen weer onder beleggers, maar slechts licht: 22 procent (plus twee procentpunten) verwachten dat de Dax in drie weken een opwaartse beweging, maar nog steeds 31 procentpunten (min twee procentpunten) verwachten een aanhoudende neerwaartse beweging, een bearmarkt. Het kamp van degenen die een zijwaartse beweging verwachten, kromp met twee procentpunten tot 30 procent.

Slechts 17 procent (minus één procentpunt) zou graag aandelen kopen in de komende twee weken, maar nu wil zelfs 19 procent (plus drie procent) aandelen verkopen. Met 64 procent (minus twee procentpunten) blijven de meeste beleggers echter onbeslist en wachten ze tot de eerste keer.

Al met al interpreteert de sentimentskundige de laatste onderzoeksresultaten met voorzichtig optimisme. Tenminste grotere prijs schommelingen zijn niet in zicht. “Bovendien geeft de sentimentanalyse geen indicatie van een stemmingsonbalans die de richting van de volgende Dax-beweging zou kunnen beïnvloeden. Het 5-weekse gemiddelde van het sentimentonderzoek toont ook de neutrale toestand van beleggers.

Heibel blijft dus in zijn vorige basisbeoordeling: Al in zijn evaluatie van vorige week had de expert geconstateerd dat vanwege de neutrale positionering van de beleggers nauwelijks een impuls in de ene of andere richting uit de stemming is afgeleid.

Het Euwax-sentiment is terug in neutraal gebied

De nieuwste ontwikkeling op de aandelenmarkten heeft de voorspelling van Heibel bevestigd: de Dax bijvoorbeeld bevindt zich sindsdien binnen een uitzonderlijk smal bereik van slechts ongeveer 300 punten.

Er zijn twee aannames achter het sentiment van aandelenbeurzen, zoals het Dax-sentiment: als het grootste deel van de beleggers al heeft geïnvesteerd, zijn er nog maar een paar over die meer kunnen kopen en zo de prijzen hoger kunnen drukken. Omgekeerd geldt hetzelfde natuurlijk ook: als de meerderheid van de beleggers niet heeft geïnvesteerd, kunnen er maar een paar verkopen en zo de prijzen drukken.

Als beleggers hebben geïnvesteerd, zullen ze optimistisch zijn over de verwachte verdere koers van de prijs, als ze niet hebben geïnvesteerd, pessimistisch. Want pessimistisch zijn over de toekomstige koers van effecten, maar tegelijkertijd investeren, zou onder normale omstandigheden weinig zin hebben.

Vergelijkbare conclusies als in de Handelsblatt-studie kunnen ook worden afgeleid uit de resultaten van het Euwax-sentiment gemeten op de beurs van Stuttgart, dat wordt bepaald aan de hand van reële transacties met hefboomproducten op de Dax.

“In de uitverkoop in februari en maart hebben particuliere beleggers afdekkingsposities opgebouwd”, zegt beursprofessional Heibel. Deze zouden nu gesloten zijn in de huidige uitverkoop, het Euwax-sentiment was terug in het neutrale gebied. Het is echter opmerkelijk dat de indekkingsposities voornamelijk op een aanzienlijk lager Dax-niveau werden genomen dan ze nu waren afgesloten in een relatief kleine uitverkoop.

Institutionele beleggers die zich via Eurex afdekken, bleven echter neutraal gedurende de rapporteringsweek. Haar Amerikaanse tegenhangers zijn gematigd beveiligd, maar hebben hun positie in de recente Dow-rally niet uitgebreid. Oververhitting wordt uiteraard niet gevreesd in de VS.

En dus geeft de technische “angst en hebzucht” -index van de S & P 500, met 58 procent, ook een neutrale stemming in de Amerikaanse aandelenmarkt aan. De kortstondige overbought / oververkochte indicator gaat maar langzaam naar het overboughtgebied.

Er is geen grote behoefte aan het kopen van boodschappen

Daarnaast hebben institutionele beleggers in de VS hun investeringsratio met tien procent tot 92 procent verhoogd. Als gevolg hiervan is het gemiddelde investeringsniveau in de VS weer gezond, nadat de investeringsrente tijdens de voorjaarscorrectie aanzienlijk was verlaagd. Amerikaanse particuliere beleggers hebben een bullish percentage van twaalf procent, wat neerkomt op een gematigd bullish sentiment.

Volgens Heibel betekent de algehele neutrale staat van beleggers enerzijds dat er nu geen behoefte meer is om meer te kopen bij de voorheen sterk afgedekte beleggers – omdat de hedges al zijn ontbonden. Tegelijkertijd betekende dit echter dat elke uitverkoop vanwege een negatieve kop niet zou worden versterkt door misplaatste beleggers.

“Dat betekent dat we een uitverkoop niet kunnen uitsluiten vanwege een negatieve boodschap, maar we kunnen zien dat zo’n uitverkoop waarschijnlijk snel moet eindigen,” voorspelt de sentimentspecialist.

Short positie

Wij hebben met ons systeem de long positie gesloten en zijn gedraaid naar short. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele daling.  U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.