Zomerrally DAX op komst ?

De Duitse beursgraadmeter beweegt zich nu weken in een zijwaartse trend. Zal de markt in de zomer uitbreken ?

Hoewel de vrees voor politieke ontwikkelingen in Italië is afgenomen, willen de beurzen in Duitsland eenvoudigweg niet uitbreken. Het cijfer van 13.000 Dax-punten lijkt op dit moment een zware weerstand voor de Duitse leidende index.

Toegegeven, het aantal beleggers dat de blue chip barometer in neerwaartse richting ziet, is aanzienlijk afgenomen. Maar de stemming van de aandeelhouders herstelt slechts moeizaam – en wordt nog steeds gekenmerkt door grote neerslachtigheid. Het resultaat: tweederde van de beleggers zijn momenteel onbeslist en willen wachten op verdere ontwikkelingen op de beurzen voordat ze nieuwe investeringsbeslissingen nemen. Dit wordt aangegeven door de resultaten van de Handelsblatt-enquête over het huidige beurssentiment.

Elke week worden meer dan 2.300 beleggers gevraagd hoe zij de situatie op de aandelenmarkten beoordelen. De resultaten worden beoordeeld door Stephan Heibel, eigenaar van het analysehuis Animusx. Zijn voorspellingen voor de ontwikkeling van DAX moeten richting geven. De tijdshorizon is hier belangrijk: het sentiment geeft de volgende dag geen informatie over de mogelijke richting van de markt en zelden over de komende week, maar waarschijnlijk over de komende vier tot twaalf weken.

DAX stemming 13 juni 2018

Uit de stemmingsindicator blijkt dat 49 procent van de ondervraagden een zijwaartse beweging verwacht.

“Er zijn veel aanwijzingen voor een rustige zomer,” Heibel interpreteert de huidige stemming van beleggers in de Duitse beurs – “. … afhankelijk van wat je bedoelt met, rustig” en voegt toe

“Als een belegger schommelingen in de DAX van plus / minus zeven procent kan bestempelen als een rustige markt dan zijn de komende maanden vredig. “Echter, als je nerveus bent bij elke nieuwe Trump Tweet als het einde van de wereld dan zou het nu een goed moment zijn om een aantal aandelen af te stoten,” is zijn advies.

De resultaten van de huidige evaluatie in detail: slechts 27 procent (minus 16 procentpunten) beschouwt de huidige Dax-ontwikkeling momenteel als een neerwaartse impuls, maar neemt nu 49 procent (plus 15 procentpunten) aan van een zijwaartse beweging. Daarnaast ziet 38 procent (plus acht procentpunten) van de respondenten hun verwachtingen van de vorige week als nauwelijks vervuld.

Net zo veel, zegt 38 procent (plus één procentpunt) dat hun verwachtingen grotendeels zijn gehaald. Verbazingwekkend is dat met 19 procent (minus zes procent) het nog steeds extreem grote aantal van degenen die door de huidige ontwikkeling op de verkeerde voet werden gepakt. “De onzekerheid bij beleggers vertoont dus een extreem hoog niveau, zoals gewoonlijk gebeurt in verband met een bodemgebied op zijn minst op de korte termijn in de DAX”, zegt Heibel.

Met het op de achtergrond raken van de Italiaanse crisis, stijgt het vertrouwen weer onder beleggers, maar slechts licht: 22 procent (plus twee procentpunten) verwachten dat de Dax in drie weken een opwaartse beweging, maar nog steeds 31 procentpunten (min twee procentpunten) verwachten een aanhoudende neerwaartse beweging, een bearmarkt. Het kamp van degenen die een zijwaartse beweging verwachten, kromp met twee procentpunten tot 30 procent.

Slechts 17 procent (minus één procentpunt) zou graag aandelen kopen in de komende twee weken, maar nu wil zelfs 19 procent (plus drie procent) aandelen verkopen. Met 64 procent (minus twee procentpunten) blijven de meeste beleggers echter onbeslist en wachten ze tot de eerste keer.

Al met al interpreteert de sentimentskundige de laatste onderzoeksresultaten met voorzichtig optimisme. Tenminste grotere prijs schommelingen zijn niet in zicht. “Bovendien geeft de sentimentanalyse geen indicatie van een stemmingsonbalans die de richting van de volgende Dax-beweging zou kunnen beïnvloeden. Het 5-weekse gemiddelde van het sentimentonderzoek toont ook de neutrale toestand van beleggers.

Heibel blijft dus in zijn vorige basisbeoordeling: Al in zijn evaluatie van vorige week had de expert geconstateerd dat vanwege de neutrale positionering van de beleggers nauwelijks een impuls in de ene of andere richting uit de stemming is afgeleid.

Het Euwax-sentiment is terug in neutraal gebied

De nieuwste ontwikkeling op de aandelenmarkten heeft de voorspelling van Heibel bevestigd: de Dax bijvoorbeeld bevindt zich sindsdien binnen een uitzonderlijk smal bereik van slechts ongeveer 300 punten.

Er zijn twee aannames achter het sentiment van aandelenbeurzen, zoals het Dax-sentiment: als het grootste deel van de beleggers al heeft geïnvesteerd, zijn er nog maar een paar over die meer kunnen kopen en zo de prijzen hoger kunnen drukken. Omgekeerd geldt hetzelfde natuurlijk ook: als de meerderheid van de beleggers niet heeft geïnvesteerd, kunnen er maar een paar verkopen en zo de prijzen drukken.

Als beleggers hebben geïnvesteerd, zullen ze optimistisch zijn over de verwachte verdere koers van de prijs, als ze niet hebben geïnvesteerd, pessimistisch. Want pessimistisch zijn over de toekomstige koers van effecten, maar tegelijkertijd investeren, zou onder normale omstandigheden weinig zin hebben.

Vergelijkbare conclusies als in de Handelsblatt-studie kunnen ook worden afgeleid uit de resultaten van het Euwax-sentiment gemeten op de beurs van Stuttgart, dat wordt bepaald aan de hand van reële transacties met hefboomproducten op de Dax.

“In de uitverkoop in februari en maart hebben particuliere beleggers afdekkingsposities opgebouwd”, zegt beursprofessional Heibel. Deze zouden nu gesloten zijn in de huidige uitverkoop, het Euwax-sentiment was terug in het neutrale gebied. Het is echter opmerkelijk dat de indekkingsposities voornamelijk op een aanzienlijk lager Dax-niveau werden genomen dan ze nu waren afgesloten in een relatief kleine uitverkoop.

Institutionele beleggers die zich via Eurex afdekken, bleven echter neutraal gedurende de rapporteringsweek. Haar Amerikaanse tegenhangers zijn gematigd beveiligd, maar hebben hun positie in de recente Dow-rally niet uitgebreid. Oververhitting wordt uiteraard niet gevreesd in de VS.

En dus geeft de technische “angst en hebzucht” -index van de S & P 500, met 58 procent, ook een neutrale stemming in de Amerikaanse aandelenmarkt aan. De kortstondige overbought / oververkochte indicator gaat maar langzaam naar het overboughtgebied.

Er is geen grote behoefte aan het kopen van boodschappen

Daarnaast hebben institutionele beleggers in de VS hun investeringsratio met tien procent tot 92 procent verhoogd. Als gevolg hiervan is het gemiddelde investeringsniveau in de VS weer gezond, nadat de investeringsrente tijdens de voorjaarscorrectie aanzienlijk was verlaagd. Amerikaanse particuliere beleggers hebben een bullish percentage van twaalf procent, wat neerkomt op een gematigd bullish sentiment.

Volgens Heibel betekent de algehele neutrale staat van beleggers enerzijds dat er nu geen behoefte meer is om meer te kopen bij de voorheen sterk afgedekte beleggers – omdat de hedges al zijn ontbonden. Tegelijkertijd betekende dit echter dat elke uitverkoop vanwege een negatieve kop niet zou worden versterkt door misplaatste beleggers.

“Dat betekent dat we een uitverkoop niet kunnen uitsluiten vanwege een negatieve boodschap, maar we kunnen zien dat zo’n uitverkoop waarschijnlijk snel moet eindigen,” voorspelt de sentimentspecialist.

Short positie

Wij hebben met ons systeem de long positie gesloten en zijn gedraaid naar short. Dat wil zeggen dat we willen profiteren van een eventuele daling.  U kunt de signalen tijdig ontvangen. KLIK HIER voor meer informatie.